Nordkalottens historie 
  SKAKKLUBBEN NORDKALOTTEN 




 Nordkalotten



Velkommen


Om Skakklubben Nordkalotten


Nordkalottens historie


Nyheder !!


Nye medlemmer


Aktiviteter 2023/24


Juniorskak


Venskabsklub


Bestyrelsen


Klubudvalg


Vedtægterne


Vore medlemskaber


E-mail til Nordkalotten


Klubblade 1982-2011


 Vore sponsorer



Peter Vestergård

 Turneringer



Klubmesterskabet


Sensommerturneringen


Klubbens lyn-mestre 1982-23


Gribskovmesterskabet


NSU Open 2014 Slutstilling


 Holdskak



Europa Cup 2021


Foto af 1.holdet 2015


1.holdet 2006-16 - artikel


1.holdet 2006-24 - tabeller


Nordkalotten i 8.HK 1980-1989


Fotos fra match med 1. holdet


Holdfoto af 1. holdet 2003


 Fotosamling



Jubilæum FOTOS 2004


Martins fotos


 Skak links



DSU Rating Nordkalotten


Skak links



Webmaster:
Mikael Sylvest












Søren Kierkegaard spillede også skak !!
Skakklubben Nordkalottens historie

Skakklubben Nordkalotten blev stiftet i september 1979 på initiativ af Kjeld Bransner og Poul Schmidt. De indrykkede i foråret en annonce i de lokale aviser og efter en prøveperiode på nogle måneder, var der grundlag for en stiftende Generalforsamling.

Da klubben skulle dække hele det nordlige Nordsjælland valgte man på forslag fra Kjeld Bransner navnet 'Nordkalotten' i stedet for et bestemt bynavn. Skakklubben Nordkalottens første spillested var Medborgerhuset i Blistrup, men efter et par år rykkede man til Blistrup Skole. Her spillede man indtil 1987 hvor man flyttede klubben til Græsted Skole. Græsted var mere centralt placeret i området og samtidig var det nemmere at nå klubben med offentlige transportmidler.

Klubben havde medlemsmæssigt sin storhedstid i midten af 80'erne, hvor over 90 medlemmer fra Helsinge og Græsted-Gilleleje Kommuner spillede skak på Blistrup Skole. Da Helsinge Skakklub blev stiftet i slutningen af 80'erne mistede Nordkalotten en del medlemmer, der boede i Helsinge Kommune og klubben har nu ligget på 40-45 medlemmer i mange år. Styrkemæssigt spænder niveauet fra stærke stormestre, der er i den absolutte Verdens elite til begyndere, der stort set lige har lært spillet. Aldersspredningen er også lige så stor. Fra juniorspillere på 8-9 år til ældre rutinerede kæmper, der for længst har nået pensionsalderen.

Nordkalotten bedste hold spillede sig i starten af 80'erne op gennem rækkerne og rykkede den 20. marts 1986 op i 8. Hovedkreds bedste række - Mesterrækken. I sæsonen 1990/91 var klubben en enkelt sæson helt oppe i 3. division, men blev sendt retur med det samme. Efter en række år i Mesterrækken rykkede Nordkalotten i marts 2000 igen op i 3. division. Nordkalotten vandt i sæsonen 2003/2004 3. division og tog dermed endnu et skridt opad i rækkerne. På grund af navneændring af rækkerne i Divisionsturneringen kom klubben aldrig til at spille i 2. division, men sprang direkte til 1. division. Derefter oprykning til Skakligaen, hvor klubben nu spiller. Klubben har også gennem årene haft 2. og 3. hold, der ofte har gjort det pænt i 8. Hovedkreds Holdturnering.

Der har været flere stærke spillere i Nordkalotten som spillende trænere på 1. holdet. Først var der Ejnar Andersen, der kom fra københavnske AS04. Han forstærkede klubbens bedste hold i de første svære sæsoner i Mesterrækken i slutningen af 80'erne. Derefter trådte Andreas Bang til. Han lagde meget vægt på gennemgang af partier og var en meget medvirkende årsag til at klubben rykkede op i 3. division i 1990. Kai Bjerring var træner i det meste af 90'erne og de sidste ca. 5 år har klubbens spillede træner været den svenske Stormester Jonny Hector. Han kom til klubben allerede i 1991 og har spillet ca. 50 kampe på klubbens bedste hold.

Fire gange har Nordkalotten bragt sig på landskortet ved at arrangere store turneringer. I 1984 arrangerede Nordkalotten Finlux Ladies Cup - Danmarks første internationale turneringer for kvinder - på Tofteskolen i Helsinge. I 1988 blev Politiken Cup - en stormesterturnering for kvinder - spillet på Græsted Skole og i februar 1990 var tiden kommer til Silvan Cup. Det var en stærk stormesterturnering af kategori 10 med deltagelse af hele den danske elite incl. Bent Larsen og Curt Hansen, samt 5 stærke udenlandske navne. Turneringen, der blev vundet af GM Vasjukov fra Rusland, blev dækket af TV2. Endelig var Nordkalotten i 1996 vært ved DM-omkampen mellem stormestrene Peter Heine Nielsen og Henrik Danielsen. Omkampen blev spillet på Græsted Kro og havde Peter Heine Nielsen som vinder.

Osby Schackklubb har gennem stort set alle årene været Nordkalottens venskabsklub. De to skakklubber har ca. hvert andet år mødt hinanden enten i Danmark eller i Sverige. Osby er Græsted-Gilleleje Kommunes venskabskommune og oprindeligt var det kommunen der opfordrede os til at etablere forbindelse. Det er der kommet mange hyggelige og udbytterige skakdyster ud af og mange af klubbens medlemmer ser frem til mødet med skakkammeraterne fra Osby både på og udenfor skakbrættet.

Skakklubben Nordkalotten fejrede i september 2004 sit 25 års jubilæum og har etableret sig som en af de 'gamle' klubber i kommunen. Med nye spillelokaler i Håndarbejdslokalet på Græsted Skole, spillere af alle styrkeniveauer, et godt klubblad og en flot hjemmeside, er klubben et godt tilbud til alle skakinteresserede i området.

Martin Stampe Noer
formand








Skakklubben Nordkalotten